Dag 28, 29 & 30 - Reisverslag uit Custer, Verenigde Staten van Oldrik Zeeman - WaarBenJij.nu Dag 28, 29 & 30 - Reisverslag uit Custer, Verenigde Staten van Oldrik Zeeman - WaarBenJij.nu

Dag 28, 29 & 30

Door: oldrik

Blijf op de hoogte en volg Oldrik

26 Augustus 2011 | Verenigde Staten, Custer

Dag 28 (24 – 8 )

Vandaag nog steeds in de buurt van Badlands. We vertrekken vroeg en gaan op weg naar een trail om te lopen. We vertrekken vroeg om zo de hitte te vermijden. Er is namelijk geen schaduw op deze route en de temperaturen kunnen boven de 40C komen. De route die we gaan volgen is dwars door de Badlands heen. Een zal ongeveer 6 miles zijn.

We lopen over een kleiweg, door de bergen heen. En de temperatuur is al circa 25 graden. Bij het begin van de route staat er een informatiebord waarop staat dat je minstens 2 liter water bij je moet hebben als je hier gaat lopen. Na een kort stukje begrijp ik dat meteen. Op de route zien we veel gras en mooie bergen. Hier en daar tussen het gras zien we wat verdwaalde cactussen. Dit landschap blijft een tijdje doorgaan. Soms komen we langs canyons die behoorlijk diep zijn. Het uitzicht is mooi en het is leuk om hier te kunnen lopen, maar de temperatuur is erg hoog. Ook is het uitzicht niet veel anders dan vanuit de auto. Na ongeveer anderhalf uur lopen komen we halverwege en gaan we rustig terug naar het begin punt. Deze kant van de route is echt door de graslanden heen. Overal zie je sprinkhanen springen, het is heel moeilijk om niet op ze te stappen als je dat zou proberen.
Een stuk later komen we weer dicht bij de bergen en zien we weer longhornschapen. Dit keer 3 stuks en met mooie hoorns. Ze blijven heel kalm staan en ik kan een paar mooie foto’s maken. Zelfs als ik ga filmen lijken ze dit door te hebben en gaan ze een stukje lopen. Als ik de opname stop blijven ze weer staan. Wat een geluk.
Na de schapen, lopen we weer verder en komen we weer bij het beginpunt uit.

We gaan weer terug naar de camping en genieten de hele middag van het zwembad. Lekker verfrissend op een warme dag als dit. In de avond zijn we nog maar eens terug gegaan naar de badlands om weer foto’s te maken van de zonsondergang. Dit keer zonder wolken dus extra mooi vind ik. Morgen gaan we een stukje verder op onze reis en gaan we in het gebied van Mount Rushmore verblijven.

Dag 29 (25 – 8 )

Vandaag vertrekken we richting Mount Rushmore. Tenminste het gebied, wat de black hills wordt genoemd. Het heet de black hills omdat het vanaf de Badlands er als zwarte heuvels. Tijdens het rijden nemen we afscheid van de Badlands en gaan we de Black hills in.

We rijden eerst naar een must see in dit gebied, Mount Rushmore. Voor dat je kunt pakeren daar, zie je de 4 hoofden al in de verte. Toch parkeren we de auto om ze nog beter te zien. Het is weer heerlijk toeristisch hier, maar goed. Ik vind dat de Mount Rushmore iets is dat je gezien moet hebben als je in de buurt bent. Het is echt heel mooi uitgehouwen en zeker in de tijd dat het gebeurde, in het begin van de 20ste eeuw. We lopen nog een rondje en komen ook onder de berg waar je de presidenten stuk voor stuk kan zien. George Washington vind ik het mooist, deze is ook het groots en duidelijkst te zien. Na een rondje lopen zijn we weer terug bij het begin waar ook alle vlaggen van de staten van Amerika hangen. Na dit bezoek gaan we verder in het gebied en rijden we door de heuvels met naaldbomen. Ik vind dit een erg mooi gebied, zo stelde ik me dit ook voor. Soms veel naaldbomen met dan weer gedeeltes gras.

Na een stukje rijden komen we bij het Crazy horse memorial. Hier wordt al heel lang aan dit beeld gewerkt en ze hebben alleen nog het hoofd af. We besluiten dat een foto vanaf de weg voldoende is voor ons. Hierna rijden we door en gaan we weer op zoek naar een slaapplaats. We hebben getwijfeld aan een state park, maar er zijn zoveel mogelijkheden dat we iets meer eisen stellen aan onze verblijfplaats. Dus na een stuk rijden is het weer een KOA geworden. We bouwen de tent weer op (we worden hier echt goed in) en hierna gaan we weer op pad. We gaan nog verder de Black hills in. Uiteindelijk rijden we naar het Wind Cave national park, hier zijn een hoop grotten. We komen aan net voor vijven en zijn net op tijd voor de laatste tour die dag.

De tour duurde ongeveer anderhalf uur waarin we 70 meter onder de grond komen en een stuk lopen. De wind cave wordt zo genoemd omdat er een harde wind uit of in waait. Tijdens de toch hoorde we telkens een soort boerend geluid, eerst dachten we dat het iemand was, maar het bleef maar doorgaan en gingen we ervan uit dat het de grot was. Toen we later in een kamer kwamen en iedereen er stond om naar de gids te luisteren bleek het niet de grot te zijn, maar een dikke Amerikaan. Erg vervelend geluid want het echode de grot door. Naast de boerende Amerikaan, was de toch heel leuk om te doen. Het was zoals ze zeggen een droge grot en er waren wat unieke steen soorten te zien. Er is alleen geen wildlife in, want de natuurlijke ingang is te klein daarvoor. Wij gingen door een gemaakte ingang erin en kwamen er met een lift uit. Voor meer informatie over de grot zelf verwijs ik jullie naar internet want een groot deel van de informatie heb ik niet gehoord omdat ik naar de rotsen aan het kijken was. In de grot was het wel erg koud, rond de 10 graden. En er waren overal gangen, ze schatten dat ze ongeveer 5% hebben ontdekt van de grotten. Toen we boven kwamen waren we nog door gereden naar hotsprings. Daar zou een hotspring zijn waarin je kon zwemmen. Alleen was er nu een gebouw omheen gebouwd en het was nu een zwembad waar ze “bron water” deden. Het riviertje waaruit het zou moeten komen leek me veel te klein om zo groot zwembad te vullen.

Na de hotsprings waren we terug gereden naar de camping. Onderweg zien we een hele hoop damherten. Stuk voor stuk lijken ze op bambi. Ik moet ook enkele keren vol in de remmen omdat ze overal over steken. Gelukkig heb ik alleen weer de kamikaze insecten geraakt en kom dus veilig aan op de camping. Morgen gaan we custer state park in.

Dag 30 ( 26 – 8 )

WE ZIJN OP 1/3 VAN ONZE REIS!!

Vandaag gaan we naar custer state park. Hier kan je verschillende activiteiten doen, zoals zwemmen, hiken en rondrijden in de auto. We beginnen de trip met de wildlife loop. Hier zouden we bizons (of buffalo’s hoe je ze maar wil noemen) moeten zien en nog veel meer wildlife. Na een stuk rijden komen we dan ook onze eerste bizons van de dag tegen. Het zullen zeker de laatste niet zijn.

We komen aan bij de loop en meteen zien we een hele kudde met bizons het zijn er zeker 50, inclusief kleine bizons. Uiteraard neem ik weer een hoop foto’s, net als tientallen andere mensen hier. We rijden weer een stuk verder en zien diverse wildlife: we zien een Elk (weet de Nederlandse naam hiervan niet) een berg op en neer rennen, herten met een witte kont (deze zien we zo een beetje overal), erg nieuwsgierig ezels en weer prairie dogs. De ezels waren erg brutaal ze kwamen met hun hoofden door het raam en inspecteerde de inhoud van de auto even. Na ze zagen dat we niks eetbaars hadden liepen ze doodleuk door naar de volgende auto en daar deden ze het zelfde. Zo kwamen we langs 20 ezels die stuk voor stuk de auto kwamen inspecteren.

Na de wildlife loop zijn we verder gereden richting een meer. Dit deden we via Needles highway, het uitzicht was echt geweldig om sommige plekken. Je kon dan puntige rotsen zien die boven de bomen uitstaken, met daar om heen de naaldbomen waarvan sommige helemaal bruin waren. Gaf voldoende redenen om foto’s te maken. Op de Needles highway zijn ook een paar tunnels waar je met maar 1 auto doorheen kan. En ook dit gaf weer redenen om foto’s te maken. Ze hebben die tunnels net breed genoeg gemaakt en het is leuk en uniek om hier doorheen te rijden. Na de weg te volgen kwamen we bij een heel mooi, maar ijskoud meer aan. Hebben we even een plons genomen om vervolgens een trail te lopen. Op de kaarten stond dat het extreem zwaar zou zijn, maar na Mount Washington was dit een eitje voor ons. Heel spectaculair was deze niet. Het begin was wel leuk waar we door rotsen moesten klimmen en door/langs een waterval(letje) lopen.

Na deze tocht is onze dag zo beetje voorbij, we eten wat op de camping en schrijven onze verhalen weer. Morgen trekken we weer verder, nu richting het noorden om Glacier national park te bekijken. Het kan in deze tijd van het jaar daar al sneeuwen. Dus we zijn benieuwd of we nu een dag hebben zonder de 30C te passeren. Tot de volgende update.

• 27 Augustus 2011 - 10:50

Matthijs Beuse:

Hoi Oldrik wat een moooie foto's heb je gemaakt. Die bizons zijn ook gaaf om te zien. In canada hebben wij het ook erg leukgehad en heel veel wilde dieren gezien. In canada hebben wij ook een hoop Elk gezien en ook veel van die herten met een witte kont.

• 27 Augustus 2011 - 11:05

Geraldine Beuse:

Hee Oldrik, wat een superreis maak je zeg! Ik heb je link doorgestuurd aan je vroegere juf Mieke Kuiper vh Baken, ze wilde een foto van je zien! Caroline is vriendin met haar dochter Marleen en die meiden zijn nu op de camping in Egmond aan Zee. Hier nu regen en onweer!! Rotweer voor de markt en voor Matthijs om z'n krantenwijkie te doen. Dat wildlife is prachtig he?! Geniet er maar van en maak zoveel mogelijk foto's! Veel plezier bij de gletschers en groet aan Reinier.